Når man skal starte sin blog eller online forretning er det vigtigt, at man fra start af køber det rigtige domænenavn, som er den webadresse man får på nettet, f.eks. www.domaenenavn.dk. Der er mange hensyn at tage og når man først har valgt er det svært at fortryde eller lave om (det kan dog lade sig gøre, men er lidt bøvlet). Her gennemgår jeg nogle af de vigtigste overvejelser du bør gøre dig, når du skal vælge et domænenavn.
Navn eller firmanavn som domænenavn
Det mest logiske er at vælge sit firmanavn eller personlige navn, hvis det er en blog, som domænenavn. Jeg har således jpomarketing.dk, som mit firmas domænenavn og min blog, som du er på nu, hedder jpolsen.dk. Det sidste er ikke helt optimalt, da mit navn jo er Jan P. Olsen, men de andre kombinationer var desværre optaget og jpolsen.dk virker faktisk ret godt :).
Søgeord i domænenavnet
Google lægger en del vægt på domænenavnet, når søgemaskinen indplacerer hjemmesider. Blandt andet har det i mange år været kendt blandt SEO-eksperter, at såkaldte exact match domains kunne opnå gode resultater i Google. Amerikanske SeoMoz har skrevet om exact match domains indflydelse i dag, hvis du interesserer dig for emnet.
Men du skal overveje, om du ønsker, at dit vigtigste søgeord skal indgå i domænenavnet på en oplagt og fornuftig måde. Jeg kunne f.eks. have kaldt Agilitors domæne for AgilitorSearchMarketing.dk eller AgilitorSeo.dk – det kunne have fortalt Google, hvilken service, jeg udbyder. Ulempen er så, at navnet består, hvis jeg skulle vælge at skifte produkter og ydelser.
En af mine kunder har faktisk valgt denne tilgang og har både domænerne frellsenkaffe.dk og frellsenchokolade.dk, som er to søsterselskaber i samme koncern. Men har nu valgt blot at anvende frellsen.dk.
Ønsker du på lang sigt at opbygge et brand, skal du holde dig til navnet alene. Eller være dygtig til at kombinere det, som Vinforum.dk er et godt eksempel på.
.dk eller .com
Du skal også vælge top level domain (TLD), altså den endelse, der er efter selve navnet. For de fleste, der blot starter en hjemmeside op i Danmark, vil .dk være den helt naturlige beslutning. Men starter du en virksomhed, der har potentiale til at blive international skal du også som minimum købe et .com domæne. Ved du allerede, at du skal lave flere sprogversioner, så køb de endelser også.
Med eller uden www
Når du installerer din hjemmeside skal du også tage stilling til om den skal være med eller uden www. Det er ikke så vigtigt, hvad du vælger – det vigtigste er, at du vælger én af dem. For kan din hjemmeside tilgås både med og uden www, så har du i Googles optik to enslydende hjemmesider og dermed er du “skyldig” i det, der kaldes “duplicate content” og det kan straffe siden i søgemaskinen. Når det sættes op er det i øvrigt vigtigt at du laver en såkaldt 301-redirect fra den version, du ikke bruger, til den anden.
Når du har valgt og registreret dit domænenavn er det vigtigt at du begynder at gøre navnet (og hjemmesiden) kendt på nettet og også i den fysiske verden. Links betyder meget for din hjemmesides placering i Google, så jo før andre begynder at linke til den desto bedre. Del den med dine venner på Facebook og følgere på Twitter og få gerne dem til at sende videre. Få adressen i din signatur i emails og på alt fysisk materiale – det hjælper alt sammen.
Og så er domænenavnet jo kun første skridt for en online forretning. Men tænk dig godt om og vælg det rigtige.