af Jan

6. marts 2013

hp

Hvordan finder man det rigtige job? Det job hvor man kan bruge sin viden, sine kompetencer og samtidigt blive udfordret af gode kolleger. Og hvor virksomhedens kultur og værdier stemmer overens med det, man selv står for. Det er ikke nemt. Hvad skal man gøre og så for øjeblikket, hvor det helt generelt er svært at få job? Det vil denne artikel prøve at svare på med mine helt personlige betragtninger.

Den rigtige virksomhed

Det er min erfaring, at virksomheden er vigtigere end jobbet eller den konkrete stilling. Er du ung eller yngre er det vigtigere at du kommer ind i den rigtige virksomhed end at du får den rigtige stillingsbeskrivelse. Du kan altid vokse og vise dit værd, når du er kommet inden for og så senere skifte job. Så det du først og fremmest skal kigge efter er den kultur og de værdier som virksomheden står for. Matcher det dine behov? Vi er alle forskellige og kan lide at arbejde under forskellige former. Der er mange ting du kan overveje her. Nogle helt simple som

  • Vil du sidde i dit eget kontor eller i åbent kontorlandskab?
  • Må du arbejde hjemmefra?
  • Er det vigtigere at du er der 8 timer om dagen end at du når dine resultater?
  • Hvad bliver du målt på? Udført arbejde eller resultater (der er stor forskel)
  • Virker din chef som et ordentligt menneske?
  • Er førstegangsindtrykket af virksomheden ok?
  • Og mange flere… (kom gerne med nogle i kommentarfeltet)

Jeg har prøvet at arbejde i den samme branche i to meget forskellige virksomheder – den ene var fantastisk til mig, den anden var et virkeligt dårligt match. Andre ville sikkert have det omvendt. Jeg startede som sælger i Hewlett-Packard, som på det tidspunkt var en helt fantastisk virksomhed. Vi sad i åbent kontorlandskab og havde meget kontakt med hinanden i det daglige, ligesom der var nogle gode fester og arrangementer, som gav et godt sammenhold og tilhørsforhold til HP. Der var i øvrigt også overskudsdeling og aktiekøbsordning. Og ikke mindst så var vi målt på resultater eller Management By Objectives som det flot kaldes.

Det betød, at målene var det vigtige – så måtte man selv om hvordan man nåede dem. Man kan også kalde det frihed under ansvar. Men som sælger betød det, at solgte man hvad man skulle, så var der ingen, der blandede sig. Og det uanset om man arbejdede 4 eller 12 timer om dagen. Det passede mig utroligt godt – men mange havde svært ved det.

Efter HP kom jeg til CSC – et andet amerikansk it-selskab. Her var forholdene lige omvendte. Jeg fik et kæmpe kontor med eget mødebord og groft sagt var det vigtigere, at jeg var på kontoret 8-9 timer hver dag end hvad jeg tilbragte tiden med derinde. Jeg holdt kun meget kort tid – det var ikke mig. Mange andre vil kunne lide det.

Så brug tid på at finde ud af om virksomheden er rigtig til dig.

Det rigtige job

Hvis virksomheden er rigtig, så tag et hvilket som helst job der! Ja, jeg mener det. Især hvis du er ung og det er et af dine første jobs. Det er altid meget nemmere at vokse internt og gøre dig fortjent til bedre stillinger, når du er der i forvejen. Da jeg havde været i HP i 9 måneder skulle en ny leasingafdeling startes op. Da jeg havde lidt finansiel erfaring fra mit studie havde jeg gode forudsætninger og jeg fik chancen. På 2-3 år var jeg lige pludselig salgschef og senere nordisk chef, selv om jeg startede et helt andet sted.

Så hvis du i dag er interesseret i et it job, som jeg i sin tid, eller et andet job, så vælg først virksomhed og tag så et job som måske ikke er drømmejobbet, men som du er kvalificeret til. Det betaler sig absolut senere hen.

Og når du så ikke gider at arbejde for andre, kan du blive selvstændig, men det er en helt anden historie…

Om forfatteren

Jan

Det er mig, der styrer denne blog og du kan læse mere om mig her.Lav en kommentar

Din email bliver ikke vist. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Få en gratis SEO Analyse og se hvordan du kan komme til tops i Google