Uanset hvilken forretning, du ønsker at drive online er du afhængig af søgemaskinerne og specielt Google i mere eller mindre grad. Med mindre du har et meget kendt brand allerede – og det har du næppe, hvis du lige starter op – er det først og fremmest Google, der skal give dig trafik til hjemmesiden. Og det er her SEO eller søgemaskineoptimering kommer ind i billedet.
SEO går i al sin enkelthed ud på at du skriver relevant indhold på din hjemmeside, som du optimerer i forhold til kendte rankingfaktorer. Da indholdet er rigtigt godt, bliver det delt af andre og du får masser af links, som øger din placering i Google. Nemt ikke?
Desværre er det ikke helt så nemt, men principperne holder. Lad os tage dem en ad gangen.
Relevans
Relevans er alfa og omega i søgemaskinen og derfor også en af hovedstenene i SEO. Google har især én interesse, og det er at servere de mest relevante resultater til en given søgning. Og gerne med det mest relevante og bedste resultat for brugeren øverst. Så når du skriver indhold er det vigtigt at hver enkelt side på din website er relevant i forhold til en bestemt søgning i Google. I hvert fald hvis du vil have at siden skal findes i søgemaskinen på denne søgning.
Derfor starter al god søgemaskineoptimering med en søgeordsanalyse, der skal kortlægge hvilke søgeord, der anvendes på dit marked, hvor mange søgninger der er på hver enkelt søgeterm og hvordan konkurrencen er. Du kan anvende Google Keyword Tool til dette.
Nu er det ikke sådan, at du kun skal udarbejde indhold, der præcis matcher relevante søgetermer. Du kan sagtens lave andre relevante artikler også. Men for de vigtigste søgetermer bør du optimere efter alle kunstens regler.
Når du vælger søgeord skal du huske, at der findes forskellige intentioner bag de enkelte søgninger. En person, der søger efter ‘vin’ har ikke samme intention, som en person, der søger efter ‘billig amarone 2007’. Hvor den første leder efter generel information har den sidste nok mere en intention om at købe en sådan flaske. Der er voldsomt mange flere, der søger efter ‘vin’ end efter ‘billig amarone 2007’, til gengæld er konverteringsraten højst sandsynligt højest ved den sidste søgning – der er altså flere, der køber.
Du skal sørge for at have både brede søgeord og såkaldte long-tail søgeord med i din søgeordsstrategi. De brede giver trafik og brander din hjemmeside, mens long-tail giver giver leads og konverteringer. Du kan ikke leve uden begge.
Optimer indholdet
Når du har fundet ud af, hvad du skal have indhold omkring, skal du udarbejde det. Og her gælder det om at lave det bedste indhold, der findes, når der søges på den pågældende søgeterm. For at finde ud hvad der kræves, kan du se hvordan de øverste hjemmesider i Google har gjort det og så bare gøre det bedre!
Bedre dækker over omfanget (antallet af ord), at der er billeder, videoer og andet relevant indhold. Prøv at sætte dig i læserens sted; hvad ville du gerne finde, hvis du var i hans sted?
Når selve indholdet er udarbejdet, skal det sættes op, så Google har nemt ved at læse og indeksere indholdet.
Det betyder, at du skal udfylde en titel og overskrift, der indeholder søgetermen. Du skal lave en såkaldt meta beskrivelse, der er den tekst, der vises i Google og som skal få folk til at klikke på dit link.
Du må også gerne i din tekst lave et par yderligere overskrifter, hvor søgetermen eller synonymer af den fremgår.
Du bør også give dine billeder en såkaldt ‘alt tekst’, der indeholder variationer af søgetermen. Endelig er det helt perfekt, hvis din URL har formatet: www.minside.dk/søgeord.
Links og social omtale
Har du lavet relevant indhold og optimeret det er det nået et stykke ad vejen til succes i Google. Men du mangler stadig en af de vigtigste grundelementer, nemlig at få andre til at omtale dit indhold på nettet. Google tillægger nemlig links stor værdi for at afgøre, hvor populært dit indhold er. Så jo flere relevante kvalitetslinks, du kan få, desto bedre. Og med de sociale mediers indtog på nettet har omtale her også fået stor betydning for placeringen i Google.
Så du er nødt til at sprede budskabet om dit suveræne indhold. Du kan selv gøre det via dine profiler på Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+. Men husk at andre ikke kun gider at høre om dig, så brug en 70/30 regel, hvor de 70% er andet stof og 30% er dit eget.
For at få links kan du skrive til ejere af andre hjemmesider inden for dit område om de vil lave et link til dig. Kan det hjælpe deres brugere, vil de ofte gerne, men regn med at kun 20-30% er interesseret.
Du kan også tilbyde at lave artikler til andres hjemmesider og blogs, hvori du så har et link til din side. Det er selvfølgelig lidt tidskrævende, men er en meget effektiv måde at få de rigtige links på.
Der findes en masse andre linkbulding tips og taktikker – dem bør du også kaste dig over for at blive synlig i Google.
Men husk søgemaskineoptimering er ikke så vanskelig. Du skal blot udarbejde relevant og suverænt indhold, optimere det efter nogle få SEO grundregler og så sørge for at det deles online. Thats it!
God fornøjelse.