af Jan

16. oktober 2012

Præsentationer er noget vi alle sammen kender til og skal lave fra tid til anden. Hvad enten du et tilhører til en præsentation eller selv holder en, så ved du sikkert alt om, hvad der er kedeligt og hvad der virker? Hvis ikke, så er her 10 tips, der kan sikre dig, at du holder en præsentation, som andre vil synes om:

1. Overdriv ikke det visuelle – Som regel anvender du sikkert en whiteboard, flip-over eller mere sandsynligt Powerpoint, når du præsenterer. Sørg for at det er simpelt, det du viser. Lad være med at have for mange ord på dine slides. Tilhørerne er der for at lytte til din præsentation, ikke læse slides.

2. Se på dit publikum – Hvis du er i tvivl om, hvor du skal kigge hen, når du præsenterer, så er svaret lige foran dig. Lad vær med at fokusere på én person, men forsøg at få øjenkontakt med så mange som muligt i hele lokalet. Hvis du ikke gør det, engagerer du ikke folk og så står du bare og taler til dig selv. Det kan få de fleste til at falde i søvn.

3. Vis din personlighed – Uanset om du præsenterer til ledelsen i dit firma eller den lokale pensionistklub, skal du vise noget personlighed og karakter, når du præsenterer. Ellers lyder du som en anonym båndoptager og en sådan er der ingen, der gider at lytte til.

4. Få dem til at grine – Selv om du forsøger at komme med et seriøst budskab, skal du også få publikum til at grine – eller i hvert fald trække på smilebåndet. Det behøver ikke være de helt store vittigheder – det er jeg ikke selv skrap til – men sjove og hurtige bemærkninger. Det løsner både dig og dine tilhørere op.

5. Tal med dit publikum, ikke til dem – Folk hader at blive talt til fra en eller anden “kloge-Åge”, så lad vær med det. Du skal kommunikere med dit publikum og skabe en konversation. Det kan du gøre ved at stille dem spørgsmål eller ved at de stiller spørgsmål til dig.

6. Vær ærlig – Mange vælger at præsentere hvad tilhørerne gerne vil høre, i stedet for hvad de bør høre. Sørg for at fortælle sandheden, selv om den kan være ilde hørt. Så får du respekt.

7. Forbered dig ikke for meget – Hvis du øver dig for meget på din præsentation kommer du til at lyde som en præsentation og ikke som dig selv. Selvfølgelig skal du både forberede dig grundigt og øve dig, så du ved hvad du skal tale om. Men hvis du memorerer alt, lyder det ikke naturligt og slet ikke som dig.

8. Bevæg dig – Du ved sikkert godt at du skal bevæge dig lidt, når du præsenterer, men måske glemmer du det. Men husk at slå lidt ud med armene, gå lidt eller rundt eller på anden vis understreg det du siger. Du skal naturligvis ikke hoppe og danse, men der er ingen, der gider at se på en saltstøtte.

9. Pas på de små overflødige ord – Du lægger sikkert ikke selv mærke til det, når du siger “øhhh” eller “mmm” eller et andet overflødigt ord, men det gør dit publikum. Det kan være rigtigt irriterende og der er sikkert nogle tilhørere, der begynder at sidde og tælle dine små ord. Så udryd dem!

10. Vær anderledes – Hvis du ikke gør noget unikt sammenlignet med de øvrige talere, så husker folk dig ikke. Du “brander” dig selv, når du præsenterer, så vær anderledes, unik og en, andre vil huske.

Om forfatteren

Jan

Det er mig, der styrer denne blog og du kan læse mere om mig her.Lav en kommentar

Din email bliver ikke vist. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Få en gratis SEO Analyse og se hvordan du kan komme til tops i Google