af Jan

20. september 2012

Som nystartet iværksætter vil man gerne lave alt selv. Det er i hvert fald min erfaring. Du har måske ikke et voldsomt budget at gøre godt med og du mener sikkert også at du bedst ved, hvordan tingene skal gøres. Men du tager fejl og det er her outsourcing og Elance kommer ind i billedet.

Du kan nemlig ikke alting selv og selv om du kan, så er det ikke alt, du er lige god til. Og for at udvikle din forretning er du nødt til at fokusere på det, der er vigtigst for forretningen og så få andre til at udføre det andet, mindre vigtige arbejde.

Der er rigtigt mange ting, man kan outsource, lige fra telefonpasning over bogholderi til forsendelse af varer. Men i denne artikel vil jeg koncentrere mig og mange af de ydelser, du kan anvende Elance.com til.

Hvad er Elance?

Elance.com er en portal for personer eller virksomheder, der på den ene side leder efter nogle til at udføre en bestemt opgave og så på den anden side firmaer, der gerne vil lave arbejdet. Den er verdensomspændende, så det er din mulighed for at få folk i andre lande til at lave en bestemt opgave for dig til en god pris.

Og hvis du følger lidt med i nyhederne, så kan virksomheder i stort set alle andre lande, udfører de fleste opgaver billigere end vi kan i Danmark – så der er noget at spare!

På Elance er det først og fremmest ydelser inden for web, programmering, grafisk design, artikelskrivning (tekster), og admin support, du kan outsource. Jeg har selv anvendt portalen til bl.a. design af logo’er, design af ebogs grafik, powerpoint skabelon, engelske artikler og wordpress design og programmering.

Hvordan fungerer Elance

Det er forholdsvist nemt at gå til. Du skal følgende trin igennem:

  1. Først skal du registreres på selve siden med dit navn og andre oplysninger.
  2. Nu kan du oprette en opgave. Klik på “Post a Job”, giv din opgave en god titel og beskriv opgaven så grundigt som muligt. Af hensyn til de, der skal udføre opgaven, er det vigtigt, at du har så mange detaljer med som muligt – men heller ikke flere. Det er også ærgerligt at glemme noget, så man ikke får leveret det, man troede, man havde bestilt. Det er en god idé at beskrive, hvad du gerne vil stå med, når opgaven er udført. Så du bør gøre en del ud af opgavebeskrivelsen.
  3. Du skal vælge en kategori, som dit job placeres i.
  4. Du skal vælge, hvilke kvalifikationer, din leverandør skal besidde. Skal du have lavet et plugin til din wordpress side, ja så er det nok en god ide, at vedkommende både kender wordpress og kan programmere.
  5. Du skal vælge om du ønsker at betale pr. time eller en fast pris. Jeg har altid valgt fast pris, så det vil jeg anbefale.
  6. Til sidst skal du vælge dit budget. Den laveste kategori er under $500 og med mindre du ved, at det bliver dyrere, bør du vælge den.
  7. Så sender du din opgave afsted.

Når din opgave er sendt af sted, starter det sjove! Alt efter hvad det er, du har udbudt, begynder der næsten med det samme at strømme tilbud ind på opgaven. Jeg oprettede faktisk en opgave på udførelse af 3 logo’er for 2 dage siden og allerede efter en time var der kommet 35 bud på den.

Når det er første gang du skal vælge en udbyder, er det ikke så nemt. Du vil opleve at få tilbud af varierende kvalitet og meget varierende priser. Nogle gange er din opgave måske ikke så vigtig og så kan du forsøge med et af de lavere tilbud. Men er det en vigtig opgave, bør du vælge efter nøje overvejelse.

Skal du f.eks. have udfærdiget nogle vigtige tekster på engelsk, så vil jeg nok vælge en amerikaner, australier eller englænder fremfor en inder eller pakistaner. Jeg fik på et tidspunk lavet 10 artikler til brug for en engelsk blog og valgte både en pakistaner og en australier til samme opgave. Og der var stor forskel både i kvalitet og i pris!

Skal du derimod have lavet noget design, så er der rigtigt mange skrappe i Indien og programmering er både godt og billigt i Ukraine og Rumænien.

Når du har valgt leverandør klikker du på “Hire” og så bliver du bedt om at indbetale pengene for opgaven på en såkaldt Escrow service hos Elance. Escrow betyder, at pengene står på en konto hos Elance og først udbetales til leverandøren, når du er tilfreds med arbejdet og siger OK for betaling. Du kommer med andre ord ikke til at betale for noget, du ikke er tilfreds med. Men husk, vælger du det billigste, er det ikke sikkert kvaliteten er i top og så må du betale alligevel…

Alt efter hvor lang tid opgaven løber over og hvor kompleks den er, vil der være nogle revisionsgange frem og tilbage mellem dig og leverandøren. Jeg fik f.eks. 6 udkast til hver af de 3 logo’er, jeg havde bestilt, 36 timer efter jeg godkendte leverandøren. Når jeg har valgt de bedste udkast, går der 24 timer mere, så har jeg de færdige logo’er. I alt på kun 3 dage.

I øvrigt kostede mine logo’er 110$ eller $37 pr. logo – det er da en meget god pris…

Når din opgave er færdig er det vigtigt, at du går ind og rater din leverandør. Det går de meget op i og det hjælper jo også den næste, der skal have udført en opgave. Hvis du har været tilfreds med udførelsen, så gem navnet, for så kan du næste gang nøjes med at få tilbud fra denne leverandør og så er du fri for en lang udvælgelsesproces.

Jeg håber du har fået mod på at outsource hos Elance.com. Du kan jo starte med et logo eller lignende for nogle hundrede kroner – det har de fleste råd til.

Om forfatteren

Jan

Det er mig, der styrer denne blog og du kan læse mere om mig her.



Lav en kommentar

Din email bliver ikke vist. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Få en gratis SEO Analyse og se hvordan du kan komme til tops i Google